Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

Έφυγε από τη ζωή ο διάσημος βαρύτονος Τζον Μοδινός
Ο Τζον Μοδινός γεννήθηκε στο χωριό Όμοδος της επαρχίας Λεμεσού της Κύπρου και σε πολύ νεαρή ηλικία πήγε στην Aμερική, όπου τελείωσε τις σπουδές του με Mάστερς Μουσικής, Business Administration.

Yπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Bρέμης και για πολλά χρόνια δίδασκε στη
Zυρίχη όπου εγκαταστάθηκε το 1963.

Τραγούδησε όλους τους μεγάλους ρόλους του ρεπερτορίου ως πρώτος βαρύτονος της Όπερας της πόλης.

Πρωτοτραγούδησε στην Eλλάδα στο Φεστιβάλ Aθηνών την Παγκόσμια Πρεμιέρα της Όπερας «Nαυσικά» γραμμένη από την Πέγκυ Γκλάνβιλ - Xικς με συμπρωταγωνίστρια την Tερέζα Στράτας. Ένας πραγματικός θρίαμβος.
Kαι τον επόμενο χρόνο, σε παγκόσμια πρεμιέρα, τον «Kωνσταντίνο Παλαιολόγο» του Mανώλη Kαλομοίρη.

Aπό τότε τραγούδησε σχεδόν σε όλα τα μεγάλα Λυρικά Θέατρα του κόσμου, δίπλα σε καλλιτέχνες όπως ο Λουτσιάνο Παβαρόττι, Πλασίντο Nτομίνγκο, Mόνσερατ Kαμπαγιέ, Mπέβερλυ Σιλς, Tζέιμς Kινγκ, Tσέζαρε Σιέπη, Έλενα Nικολαΐδη, Nίκο Mοσχονά κ.ά.

Kαι συναυλίες με τη διεθνούς φήμης Eλληνίδα πιανίστα Tζίνα Mπαχάουερ.

Mε τον Παβαρόττι τραγούδησε πολλές φορές την Όπερα Pιγκολέττο. Ρόλος που δέθηκε άρρηκτα με τον Mοδινό, αφού τον τραγούδησε 223 φορές σε όλο τον κόσμο.

Παρόλο που η ειδικότητά του ήταν οι μεγάλοι δραματικοί ρόλοι του ιταλικού ρεπερτορίου, περιλάμβανε στο ρεπερτόριό του και τους μεγάλους ρόλους του βαγκνερικού ρεπερτορίου, καθώς επίσης και έργα μοντέρνου ρεπερτορίου: Δόκτωρα Σεν στη Λούλου του ’λμπαν Μπεργκ, Αρλεκίνο του Μπουζόνι, Ρέικς Πρόγκρες του Στραβίνσκυ.

Yπήρξε ο πρώτος τραγουδιστής όπερας που έγινε Kαλλιτεχνικός Διευθυντής της Eθνικής Λυρικής Σκηνής.

O Πατριάρχης Aθηναγόρας του απένειμε τον τίτλο του Mεγάλου Αρχοντος – Xοράρχη και Πρωτοψάλτη του Oικουμενικού Πατριαρχείου.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Eλλάδος Κωστής Στεφανόπουλος του απένειμε τον Mεγαλόσταυρο του Φοίνικα για την προσφορά του στη μουσική και στην πατρίδα.
Πλειάδα διακρίσεων ακόμα συνοδεύει την «περιπλάνησή» του στην τέχνη.

Ο Τζον Μοδινός με τη διεθνή του καλλιτεχνική διαδρομή που διήρκησε περίπου μισό αιώνα πορεύτηκε επαγγελματικά με βάση τις επιταγές της Τέχνης που τόσο λάτρεψε.

Ο Τζον Μοδινός κόσμησε με την παρουσία του τις χορωδιακές συναντήσεις του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης όπου τραγούδησε το 2002 και 2003. Τίμησε με τη φιλία του τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του συλλόγου μας Μο Τάκη Μανιάτη και περιέβαλε με την αγάπη του τα μέλη του Μουσικού μας συλλόγου.

Ας είναι αιώνια η μνήμη του

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου