Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011

Πως γεννήθηκε η Μουσική

Κιθάρα του Απόλλωνα (Κίθαρις)
Μουσική! Ιερή κληρονομιά του Απόλλωνα. Γλώσσα μυστηριακή τόσο πλημμυρισμένη από μαγεία και πλούσια σε γητειές που οι εννιά Μούσες , παρά τις διαφορετικές τους αρμοδιότητες, θέλησαν να γίνουν νονές της και της παραχώρησαν το προνόμιο να φέρει το όνομά τους. Όλες οι τέχνες, έλεγε ο Ουώλτερ Παίητερ (1839 - 1894) Άγγλος δοκιμιογράφος, κριτικός και αισθητικός, φιλοδοξούν να συναντήσουν τη μουσική.
Η μουσική συνοψίζει πράγματι τους θριάμβους της τέχνης πάνω στα πεζότερα στοιχεία της καθημερινής μας ζωής. Κάνει πιο αλαφριές κι εξευγενίζει τις επίγειες σκλαβιές μας. Χάρη σ' αυτήν ο χρόνος, ο χώρος, η διάρκεια, η κίνηση, η σιωπή κι ο ήχος βρίσκονται πειθαρχημένα, εξιδανικευμένα, πνευματοποιημένα και μεταμορφωμένα σαν από θαύμα.

Λύρα
Η μουσική αφυπνίζει την ύλη στη μυστική ζωή εκείνων των παλμών που της χαρίζουν μια ζωή. Μέσα από κάθε τι που αγγίζει, που κρούει ή που θωπεύει έφτασε στο σημείο να να βγάζει ένα σπινθήρα ομορφιάς. Δίδαξε στην πέτρα, στον άργιλο, στο κόκκαλο στο κέρας, στο ελεφαντόδοντο, στο κρύσταλλο, στη χορδή, στο τεντωμένο δέρμα, στο ξύλο και στο μέταλλο πως ήταν προικισμένα με το χάρισμα του λόγου. Τους έμαθε το τραγούδι και έβγαλε από μέσα τους φτερουγίσματα ενθουσιασμού, λυγμούς, κραυγές μίσους κι ερωτικούς στεναγμούς.
Έτσι από αιώνα σε αιώνα, οι μουσικοί πέτυχαν να πραγματώσουν ένα είδος δευτεροβάθμιας δημιουργίας του κόσμου χτίζοντας και διαμορφώνοντας, για να τον χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι, ένα μικρόκοσμο λεπτότατα οργανωμένο σαν ωρολογιακό μηχανισμό, αλλά και στερεά αρμοσμένο πάνω στους μηχανισμούς που κινούν την παγκόσμια ζωή.

Βάρβιτος (Βαθύχορδη λύρα)
Έχοντας μες στο διάβα των αιώνων ανακαλυφθεί, προσδιοριστεί και κωδικοποιηθεί βαθμιαία, οι κανόνες της αρμονίας και της σύνθεσης, βγαλμένοι μυστικά μες από τους νόμους της φύσης και τις επιστημονικές απαιτήσεις της ακουστικής, γέννησαν τελικά ένα μικρό παραμυθένιο σύμπαν όπου οι ήχοι , οι ρυθμοί οι τονισμοί, οι τονικότητες και οι τρόποι διαγράφουν τις τροχιές τους κι εξελίσσονται, έλκονται ή απωθούνται με την απαρέγκλιτη εκείνη τάξη κι ισορροπία που θαυμάζουμε στην κίνηση των άστρων.

Κι αλήθεια, τίποτε δεν είναι αυθαίρετο στη μουσική κοσμογονία. Το κάθε τι είναι δεμένο με την ανώτερη λογική των φυσικών νόμων και των θεμελιακών μορφών της ζωής. Δίνοντάς του υπόσταση ποιητική και βγάζοντάς το από την αιώνια σιγή του, η μουσική μας κάνει να
αφουγκραζόμαστε το πήγαινε έλα του διωστήρα της μεγάλης κι αόρατης μηχανής που
εξασφαλίζει την τροχιά των κόσμων πάνω στους δρόμους του ουρανού.

Τύμπανο
Η φύση είναι ρυθμός. Υπακούει στη συμμετρία, στην περιοδικότητα, στην επανάληψη, στην ταλάντευση, στην αιώρηση, στην ηχώ. Παρά την φαινομενική της αταξία, ζει αυστηρά "μέσα στο μέτρο", σαν μια ορχήστρα πειθήνια στον αρχιμουσικό της. Οι μηχανισμοί της μέρας και της νύχτας, της παλίρροιας και της άμπωτης, των εποχών, της γονιμοποίησης, της βλάστησης, της ανθοφορίας και του μαρασμού, της ζωής και του θανάτου του φυτού, υπακούουν σε ακριβέστατες ρυθμικές πειθαρχίες, αυστηρές ως την πιο απελπιστική μονοτονία.
Χαμένος μέσα σ' αυτό το πλήθος των περιοδικοτήτων, ο άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι ο οργανισμός του είναι κατοικημένος και κυβερνιέται από ρυθμούς. Τα βήματά του, η αναπνοή του, οι παλμοί της καρδιάς του τέμνουν τη διάρκεια σε ίσες "φέτες". Παντού αντηχεί το πρόσταγμα των αόρατων μετρονόμων που κρατούν το ρυθμό της ζωής.

Τρίχορδον (Πανδουρίς ή Πανδώρα)
Αυτός ο επίμονος παλμός γεννά μέσα μας μια ταραχή βουβή και πανίσχυρη. Είναι κάτι σαν υφάδι απροσδιόριστο όπου μέσα του ο άνθρωπος, με κρούσεις και τονισμούς σ' επιδέξια
συνταιριάσματα ή αντιθέσεις, νοιώθει την ανάγκη να κεντήσει κάποια ποικίλματα Έτσι ξυπνά, οργανικά ή σωματική διάθεση για τη μουσική τέρψη. Έτσι μπόρεσε να πραγματοποιηθεί αυτή η θαυματουργή μεταμόρφωση της έμμονης κίνησης του εκκρεμούς σ' ένα πλούσιο λεξιλόγιο που πλάτυνε για μας το χώρο της ομορφιάς και της συγκίνησης. Να πως γεννήθηκε η Μουσική, άνθος θαυμαστό που, έτσι καθώς τυλίγεται γύρω από τα κάγκελα της
φυλακής του ρυθμού όπου μέσα της είμαστε κλεισμένοι, κρύβει την αυστηρότητά της και γητεύει τη σκλαβιά μας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου