Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΤΟΥ Μ.Σ.Ε.

Γεννήθηκα στο Κρανίδι τον Ιούνιο του 1962, όπου παρέμεινα μέχρι την ηλικία των 15 χρόνων. Σε αυτό το διάστημα μαθήτευσα, από την προσχολική ηλικία, στον πρωτοψάλτη πατέρα μου Φραγκίσκο και αργότερα στο θείο μου, επίσης πρωτοψάλτη, Ελισαίο κιθάρα στον κιθαρίστα Πέτρο Καράση. Μετά την εισαγωγή μου το

Λύκειο, μετακομίζω στην Αθήνα. Εκεί γίνομαι μαθητής του Εθνικού Ωδείου. Σπουδάζω πιάνο με την Ρένα Ανδρέου, κλασσικό τραγούδι και αγωγή λόγου με την Καίτη Παπαλεξοπούλου, χορωδία και διεύθυνση χορωδίας με τον Σπύρο Κλάψη και θεωρητικά και ανώτερα θεωρητικά με τον Γιώργο Καμπανά. Το διάστημα 1985-1987 διδάσκω και διευθύνω τη χορωδία προπεδευομένων του Πολεμικού Ναυτικού, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας. Το 1988 επιστρέφω στην ιδιαίτερη πατρίδα μου το Κρανίδι. Αρχίζω να διδάσκω τη μουσική από τότε μέχρι σήμερα σε πλήθος μαθητών, δίνοντας την ευκαιρία σε αυτούς να προσεγγίσουν τη μουσική τέχνη μέσα από τη σπουδή της, γεγονός άγνωστο μέχρι τότε στον τόπο αυτό. Πολλοί από αυτούς ασχολούνται σήμερα επαγγελματικά με τη μουσική. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δημιουργώ ορχήστρες και πραγματοποιώ συναυλίες πολυθεματικού μουσικού περιεχομένου σε πολιτιστικές εκδηλώσεις της ευρύτερης επαρχίας.
Από το 1989 έως το 1991 προσλαμβάνομαι από τον σύλλογο γονέων του Δημοτικού σχολείου Πόρτο Χελίου και διδάσκω μουσική σε μαθητές του σχολείου. Από το 1990 έως και σήμερα αναλαμβάνω τη θέση του Διευθυντή στη Χορωδία Ερμιόνης και τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης όπου ανήκει το φωνητικό σύνολο. Στο Μ.Σ.Ε. εκτός της χορωδίας δημιουργώ παιδική χορωδία, με την οποία έχω εμφανιστεί σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και σε δεκάδες συναυλίες. Παράλληλα στον ίδιο σύλλογο διδάσκω και διευθύνω «μαντολινάτα».
Από το 1996 έως και το 2003 αναλαμβάνω την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μουσικού συλλόγο Σπετσών όπου ιδρύω μικτή και παιδική χορωδία, με τις οποίες πραγματοποιώ πρωτότυπες εκδηλώσεις λόγου και μουσικής. Διευθύνοντας τη μικτή χορωδία Ερμιόνης έχω δώσει δεκάδες συναυλίες σε όλες σχεδόν τις ελληνικές πόλεις και στο εξωτερικό στις πόλεις Βίντιν και Καζανλάκ της Βουλγαρίας, Μπέργκαμο, Πόντιντα και Τσιζάνο Μπεργκαμάσκο Ιταλίας, Δρέσδη Γερμανίας, Τρεμπεχόβιτσε Τσεχίας, Μπρασόβ Ρουμανίας (2 φορές), Λεμεσό Κύπρου καi Οδυσσό Ουκρανίας. Στην ΕΡΑ3 έχω παρουσιάσει χορωδιακά τραγούδια στην εκπομπή της Ράνιας Βισβάρδη «Ελληνικές χορωδίες».
Από το 1992 έχω την καλλιτεχνική διεύθυνση του χορωδιακού φεστιβάλ Ερμιόνης. Έχω συνεργαστεί σε συμπαραγωγές έργων ορχήστρας και χορωδία με τους αρχιμουσικούς Μιλτιάδη Καρύδη, στον οποίο μαθήτευσα στην ερμηνεία και διεύθυνση μουσικού έργου, Δημήτρη Αγραφιώτη, Μύρωνα Μιχαηλίδη, Βασίλη Μακρίδη, Πέτρο Πρόκο και Αλέξανδρο Χαλάψη.
Ως σολίστ (βαρύτονος) έχω ερμηνεύσει έργα Σούμπερτ, Χαίντελ, Σκαρλάτι, Καλομοίρι, Μακρίδη και δικές μου συνθέσεις.
Έχω συνθέσει:
Ένα ιστορικό ορατόριο με τίτλο «Η ναυμαχία των Σπετσών» σε ποίηση Γιώργου Σταματίου. Το έργο παρουσιάστηκες τις χρονιές 1999, 2000, 2001 στις Σπέτσες σε συνεργασία με την ορχήστρα «Βίος», τις χορωδίες Ερμιόνης, Σπετσών, το χορωδιακό εργαστήρι Νίκαιας, σολίστ και διευθυντή τον Αλέξανδρο Χαλάψη.
Δύο πρωτότυπες συνθέσεις για πιάνο.
Χορωδιακά τραγούδια.
Πρόσφατα ολοκλήρωσα τη μουσική για το γνωστό παραμύθι «Η ωραία Κοιμωμένη» σε ποίηση Σαράντη Αλιβιζάτου.
Έχω εναρμονίσει πολλά τραγούδια ελλήνων συνθετών και δημώδη άσματα.
Έχω συγγράψει βοηθήματα θεωρίας της μουσικής, χορωδιακής τέχνης, ρυθμικές και πολυρυθμικές ασκήσεις κατά το σύστημα Κονταϊ και «το εγχειρίδιο του χορωδού».
Έχω παρακολουθήσει μουσικοπαραγωγικά σεμινάρια, σεμινάρια διεύθυνσης και οργάνωσης χορωδίας. Σεμινάρια φωνητικής τέχνης με τον διάσημο Βαρύτονο Τζων Μοδινό.
Από το 2001 έως και σήμερα, διδάσκω το μάθημα της χορωδίας στο Ωδείο «Όπερα» στην Αθήνα.
Από το 2002 διδάσκω θεωρητικά, ανώτερα θεωρητικά, Ιστορία και Μορφολογία της μουσικής στο ίδιο Ωδείο.
Τον Οκτώβριο του 2003, αναλαμβάνω να διδάξω το μάθημα της χορωδία, στο ωδείο «πρωτοπορία 2000» στην Αθήνα.
Από το 2000 έως το 2002 εκλέχτηκα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Χορωδίας.

Καθηγητής Μουσικής
Διευθυντής Χορωδίας
Μέλος της Π.Ε.ΔΙ.ΧΟ.
Κωνσταντίνου Γκιώνη 11
Κρανίδι Αργολίδας Τ.Κ. 21300
Τηλ.: 2754022048, 6974123572