Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΑΚΗ ΜΑΝΙΑΤΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ SARONICmagazine

«Απαιτείται η συνεργασία πολλών…»

Ο μαέστρος κ. Τάκης Μανιάτης μιλάει στο SM για τον ιστορικό Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης, έναν εκ των πλέον πετυχημένων πολιτιστικών συλλόγων του Αργολικού και του Σαρωνικού.

Στην Ερμιόνη, η μουσική έχει προγονικές (αρχαίες) ρίζες. Όμως, δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο η μουσική διαδραματίζει σήμερα ρόλο πρωταγωνιστή στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της νότιας άκρης του Αργολικού. Ο μαέστρος κ. Τάκης Μανιάτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του πολύ γνωστού και υπερδραστήριου Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης, πιστεύει ότι αυτοί οι ρόλοι δεν ανατίθενται. Αντίθετα, δημιουργούνται «από τις ανάγκες έκφρασης της κοινωνίας» και «κατακτώνται» από τη συλλογική προσπάθεια των ανθρώπων. Μιλήσαμε μαζί του, με αφορμή το 5ο Μουσικό Φεστιβάλ και την 20ή Χορωδιακή Συνάντηση Ερμιόνης, και τον ρωτήσαμε και για τον ρόλο της τέχνης μέσα στην οικονομική δυσπραγία της εποχής.

Kύριε Μανιάτη, ο Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης, την καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου έχετε σχεδόν από την ίδρυσή του, διαδραματίζει έναν ευρύτερο πολιτιστικό και κοινωνικό ρόλο στην περιοχή της Ερμιονίδας. Αλήθεια, τι ήταν αυτό που έδωσε στη «μουσική» έναν τόσο πρωταγωνιστικό ρόλο;
Ο ρόλος αυτός, φυσικά, δεν ανατέθηκε από κάποιον ή κάποιους. Δημιουργήθηκε από τις ανάγκες έκφρασης και δημιουργίας της ίδιας της κοινωνίας, αφού πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια. Όλα κατακτήθηκαν και κατακτώνται με υπομονή, συνεχή προσπάθεια, σκληρή εθελοντική εργασία και πνεύμα συνεργασίας. Κάθε ζωντανός κοινωνικός οργανισμός, για να παραμένει ενεργός, πρέπει να προσαρμόζεται και να ανανεώνεται. Βέβαια, υπάρχει όραμα και στόχος. Σχέδιο και υλοποίηση. Προσφορά και δημιουργία. Σεβασμός και αυτοπειθαρχία. Δημιουργική ατομικότητα και συλλογικό πνεύμα. Όλα αυτά τα χρόνια ο Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης εμπνέεται και δημιουργεί στοχεύοντας στις ευαίσθητες πτυχές της κοινωνίας μας. Ακολουθεί μια πορεία χωρίς παρεκκλίσεις και αποκλίσεις, με γνώμονα πάντα την πολιτιστική και κοινωνική προσφορά υπηρετώντας τις πανανθρώπινες διαχρονικές αξίες. Η καλλιτεχνική δημιουργία των κατοίκων της Ερμιονίδας καλλιεργείται και βρίσκει βήμα έκφρασης στον μουσικό σύλλογο, και ο μουσικός σύλλογος βρίσκει αποδοχή και αναγνώριση στην τοπική κοινωνία. Αυτός λοιπόν είναι ο ρόλος της κοινωνικής ομάδας που ονομάζεται Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης. Ένας ρόλος που δεν ανατέθηκε, αλλά κατακτήθηκε, στηρίχτηκε και πορεύεται με σταθερά βήματα και με γνώμονα την προσφορά και τη δημιουργία. Έφερε και φέρνει τις μουσικές του κόσμου στην Ερμιονίδα, και ταξιδεύει την Ερμιονίδα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Ξέρετε, αυτό το «πακέτο» της κρίσης από κάποια κέντρα εκπορεύεται και για κάποιους λόγους εκτοξεύτηκε. Είναι βαρύ, και ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να το σηκώσει

Η οικονομική δυσπραγία της εποχής και οι κάθε λογής περικοπές πόσο επηρεάζουν ή, αν θέλετε, δυσκολεύουν τη δουλειά σας;
Είναι αυτονόητο να μας προβληματίζει η όλη κατάσταση, αλλά και να μας δημιουργεί περισσότερες υποχρεώσεις, για να μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια τα οποία προκύπτουν. Όλοι περιμένουν από εμάς συνεχώς κάτι καινούργιο, κάτι περισσότερο. Αυτό δεν επηρεάζεται από τους παράγοντες στους οποίους αναφερθήκατε, διότι η παραγωγή του έργου μας στηρίζεται στον εθελοντισμό. Οι επιπτώσεις της οικονομικής δυσκολίας, στην οποία μας έχουν οδηγήσει, έχουν αντίκτυπο σε εμάς εις ό,τι αφορά τις δαπάνες μετακίνησης της χορωδίας για τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Ενώ παλαιότερα είχαμε τουλάχιστον μία συμμετοχή κατ’ έτος, τα τελευταία χρόνια εκκρεμούν για εμάς προσκλήσεις σε Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Οδησσό της Ουκρανίας, στις οποίες προσκλήσεις δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε λόγω της οικονομικής καταστάσεως. Το 5ο Διεθνές φεστιβάλ Ερμιονίδας διοργανώθηκε-χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Ερμιονίδας και στηρίχτηκε κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε αποκλειστικά δικές μας θεματικές παραγωγές. Όλοι καταβάλαμε υπερπροσπάθεια για να αντεπεξέλθουμε στα νέα δεδομένα. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις, δεν θα ήταν εφικτή η συνέχιση του θεσμού, και έτσι αναγκαστήκαμε να παλέψουμε και, κατά γενική ομολογία, να πετύχουμε. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να απευθύνω για μία ακόμη φορά τις ευχαριστίες μου στα μέλη και στους φίλους του Μουσικού Συλλόγου και στους εντεταλμένους από τον Δήμο Ερμιονίδας, για την ύψιστη εθελοντική προσφορά τους.
Το 5ο Μουσικό Φεστιβάλ και η 20ή Χορωδιακή Συνάντηση φέτος σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Τι άλλα σχέδια έχετε για το μέλλον;

Αυτό που έγινε αποτελεί για εμάς μία ακόμη βαθμίδα για την κατάκτηση ενός υψηλότερου στόχου. Το φεστιβάλ έχει ήδη καθιερωθεί και έχει γνωστοποιηθεί στον ελλαδικό και στον διεθνή χώρο. Ο στόχος για το μέλλον είναι να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο κύρος και εμβέλεια. Θέλουμε και προσπαθούμε να καταστήσουμε τον τόπο μας πολιτιστικό κέντρο ευρωπαϊκού επιπέδου. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Χρειάζονται πολιτιστικές υποδομές προδιαγραφών, οι οποίες σήμερα δεν υπάρχουν. Το έμψυχο υλικό και η βούληση δεν επαρκούν. Απαιτείται συνεργασία πολλών οικονομικών, τοπικών παραγόντων, υπηρεσιών και, πρωτίστως, της δημοτικής αρχής. Αυτό θα είναι ένα έργο πνοής, ένα έργο ζωής. Θα αποτελέσει βατήρα ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής. Το οφείλουμε στους προγόνους μας, οι οποίοι διοργάνωναν στην αρχαία Ερμιόνη μουσικούς αγώνες, αλλά και στις γενιές που θα έρθουν και θα συνεχίσουν.

Χρειάζονται ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί και ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις για να αντιμετωπίσουμε αυτή την αλλιώτικης μορφής εισβολή

Ως ενεργός πολίτης του Δήμου Ερμιονίδας, τι φοβάστε και τι ελπίζετε για το παρόν και το μέλλον του τόπου σας;
Δεν θα έλεγα ότι φοβάμαι. Σίγουρα όμως ανησυχώ. Ξέρετε, αυτό το «πακέτο» της κρίσης από κάποια κέντρα εκπορεύεται και για κάποιους λόγους εκτοξεύτηκε. Είναι βαρύ, και ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να το σηκώσει. Χρειάζονται ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί και ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις για να αντιμετωπίσουμε αυτή την αλλιώτικης μορφής εισβολή. Αυτό που πράγματι με ανησυχεί είναι η πιθανότητα να υπάρξει χαλάρωση του κοινωνικού ιστού, των ηθών και των παραδοσιακών προτύπων. Να επικρατήσει η ύλη έναντι του πνεύματος.
Ο καθένας για τον τόπο του και όλοι για την πατρίδα μας να αντισταθούμε. Να μην απολέσουμε την εθνική μας ταυτότητα, την υπερηφάνειά μας, το χαμόγελό μας, τον πολιτισμό μας. Μόνο με πιο ανθρώπινες σχέσεις αλληλεγγύης, αλληλοϋποστήριξης, σχέσεις ειλικρίνειας και συνεργασίας, μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου